به گزارش روابط عمومي مركز، نود و دومين نشست علمي-تخصصي با سخنراني: دكتر حسن بنيانيان؛ عضو ستاد اجرايي نقشه مهندسي فرهنگي كشور، مشاور و دستيار فرهنگي رئيس دانشگاه آزاد اسلامي، معاون سابق فرهنگي، آموزشي و پژوهشي سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور با مشاركت فعال جامعه علمي، پژوهشي، دانشگاهي، انديشگاهي، صاحب­نظران، مديران و كارشناسان دستگاه­هاي اجرايي ملّي و استاني به صورت مجازي برگزار شد.

 

در ابتدای این نشست سیّد محمّد شفیعی مدیرکل آموزش و ترویج مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری، ضمن گرامی‌داشت فرارسیدن ایام دفاع مقدس گفت: توجه به فرهنگ و بایسته های فرهنگی مورد توجه بزرگان کشور بوده است لذا برگزاری این نشست را باید مورد توجه دقیق قرار داد. دست یابی به توسعه پایدار نیازمند توسعه فرهنگی است و در خصوص اهمیت فرهنگ بیان داشتند، فرهنگ دو جنبه اصلی دارد: نخست جایگاهی که فرهنگ در هویت و موجودیت جامعه دارد و دیگری نقشی که فرهنگ در پیشرفت و توسعه جوامع ایفا می کند.

 

دكتر حسن بنيانيان؛ عضو ستاد اجرايي نقشه مهندسي فرهنگي كشور در ابتدای این نشست هدف از ارائه خود را تقویت بن مایه های اجرایی سازمان برنامه و بودجه در پرتو اقدامات فرهنگی دانست و گفت: پس از چهل سال کار فرهنگی اجرایی به این نتیجه رسیده‌ام که کارشناسان سازمان برنامه و بودجه کارشان عامل رشدشان است چرا که بهترین صاحب نظران هر دستگاهی در مواجهه با کارشناس سازمان برنامه بهترین دیدگاه خود را ارائه می دهند لذا برخورد فرهنگی این کارشناسان می تواند در شکل گیری فرهنگ عمومی در دستگاه ها نقش ایفا کند.

وی در پاسخ به اینکه چرا باید سازمان برنامه به مقوله فرهنگ توجه کند گفت: متاسفانه در کشور به قیمت توسعه پزشکی بهترین استعداد های خود را در عرصه علوم تجربی بسیج کرده‌ایم و در بخش های دیگر با فقر نیروی انسانی با استعداد مواجه شده ایم.  لذا کارشناسان و مدیران ما باید برای اظهار نظر در عرصه های گوناگون بتوانند نگاه جامع و کلان‌نگر به کلیت نیاز های کشور داشته باشند. 

وی با بیان چند مثال در خصوص مشکلات یک جانبه نگری در میان مسئولین گفت: عنصری که در موقعیت تصمیم‌گیری و مسئولیت قرار می گیرد حتما باید فهم همه جانبه ای از مسائل داشته باشد و یا اگر این امکان را ندارد باید با استفاده از مشاورین امین تصمیم درست را در زمان مناسب بگیرد.

بنیانیان یکی از دلایل عدم توجه به مقوله فرهنگ را عدم فهم صحیح از فرهنگ دانست و گفت:  معمولا فرهنگ را با ابزارهای فرهنگی در ذهنمان اشتباه می گیریم. لذا در این خصوص باید جاری‌سازی باورها و ارزش‌ها و الگوهای رفتاری متکی بر یک منبع متعالی همواره باید مورد توجه قرار گیرد.

این مسئول فرهنگی با بیان اینکه فرهنگ روح و کالبد هر جامعه است ادامه داد: فرهنگ به یک معنا می تواند موتور و پیشران توسعه باشد. کارشناسی که صرفا به مسائل خرد و اقتصادی توجه کند و نتواند نگاه کل‌نگر داشته باشد دچار خطا در تصمیم می شود. کارشناسی می تواند در خدمت توسعه کشور باشد که بتواند تحلیل کلان داشته باشد و به صورت فعال مشکل گشای توسعه کشور باشد.

وی در خصوص تعریف فرهنگ گفت: پس از بحث‌های طولانی به این نکته رسیدند که فرهنگ، نظام واره ای از باورها مفروضات اساسی ارزش ها، آداب و الگوهای رفتاری ریشه دار و دیرپا، نماد ها و مصنوعات که ادراکات، رفتار و مناسبات جامعه را جهت و شکل می دهد است.

 

این محقق حوزه فرهنگ در واکاوی نگاه خود به ریشه مشکلات گفت: این که عده ای مشکل ریشه ای کشور را  در ساختار ها می دانند و یا عده ای دیگر در فرهنگ نیروی انسانی. به نظر من هر دو به تنهایی غلط است. لذا بر این باورم که باید هر قسمت را به صورت جداگانه بررسی کرد اینکه فرهنگ و ساختار چگونه بر روی یکدیگر تاثیر می گذارند. می بایست مورد توجه قرار گیرد. و بر حسب کلیت جامعه و هر سازمان این گونه بحث ها را پی گرفت.

وی ادامه داد: دفتر فرهنگ و گردشگری سازمان باید در میان همه مدیران بخشی ساری و جاری شود. اصل هدف انقلاب اسلامی ارتقای فرهنگ است. حفظ فرهنگ عامل حفظ نظام و انقلاب اسلامی است. مشکلات ریشه ای اقتصاد کشور بیش از 50 درصد متاثر از فرهنگ است. لذا در برنامه هفتم توسعه باید برای این مهم فکری عاجل کرد. لذا بر این باورم که اگر نفت نداشتیم فرهنگ کار و تلاش در بین مدیران بیشتر مورد توجه قرار می گرفت.

بنیانیان با بیان اینکه ارتقای فرهنگ عامل پیشرفت جامعه است افزود: همچنین باید مراقب بحث جهانی شدن و تهاجم فرهنگی باشیم. با توجه به اینکه دین نمی تواند از سیاست جدا باشد. چرا که دین به معنای باورها است و این باورها همیشه و در همه جا در زندگی فردی و اجتماعی سیاستمداران جریان دارد. بحث جدائی دین از سیاست یک بحث سیاسی و غیر علمی است که مرتبا تکرار می شود.

این پژوهشگر حوزه فرهنگ افزود: در برنامه هفتم باید به اعتلای فرهنگ عمومی، تقویت رسانه و تقویت نهاد خانواده توجه ویژه شود. باید بتوانیم عوامل کم توجهی به فرهنگ را مدیریت کنیم لذا از یک سو دچار غیبت نگاه عالمانه به فرهنگ و از سوی دیگر دچار تولید انبوه قانون هستیم. در نقطه مقابل باید به سمت نقطه تعادل در سازمان ها حرکت کنیم و به صورت منطقی از قانون گذاری و تربیت و فرهنگ سازی بهره ببریم با این وجود تربیت و فرهنگ سازی در کشور ما به شدت لاغر شده است. 

وی خاطر نشان کرد: باید به سمتی برویم که مردم به صورت خودجوش به قانون عمل کنند. به عنوان مثال ما برای بحث حجاب باید از خانوداده، مدرسه و تلویزیون شروع کنیم و اگر قانونی نوشتیم باید برای آن قانون هم فرهنگ سازی کنیم. ما وقتی قانون نوشتیم نباید کار فرهنگی را فراموش کنیم.

بنیانیان در خاتمه گفت: فرهنگ نباید به تولید کالای فرهنگی تقلیل پیدا کند. اگر تصمیم را طوری اصلاح کنیم که ریشه در باور داشته باشد حفظ و نگهداری خواهد شد. این مدل از ساخت فرهنگی زمانبر است اما در صورت ظهور دیگر آسیبی نمی بیند. ما امروز نیازمند نهاد سازی فرهنگی هستیم. نباید به فرهنگ نگاه بخشی داشته باشیم، باید بدانیم تمام مدیران دولتی به صورت آگاهانه و ناخودآگاه در شکل گیری فرهنگ عمومی نقش ایفا می‌کنند و باید این تاثیر ناخود آگاه، آگاهانه شود و دانش لازم را برای اصلاح این تاثیر گذاری پیدا کنند.

 

 

لازم به ذكر است اين نشست نود و دومين نشست علمي-تخصصي و با عنوان مديريت فرهنگ تخصصي در برنامه هاي بخشي در افق برنامه هفتم توسعه روز چهارشنبه ۳۰ شهريور ماه سال ۱۴۰۱، ساعت ۱۰ الي ۱۲ به همت دفتر آموزش و ترويج مركز پژوهش هاي توسعه و آينده نگري با حضور صاحب نظران ملي و استاني برگزار شد.