آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز ۴ مهرماه ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۰۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۱۰۳ نفر از آنها بستری شدند.

متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۸ بیمار مبتلا به کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به ۱۴۴ هزار و ۴۰۲ نفر رسید.

در حال حاضر هیچ شهرستانی در کشور در وضعیت قرمز نیست. ۲۰ شهرستان نیز در وضعیت نارنجی، ۲۲۹ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۹۹ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون ۶۵ میلیون و ۷۹ هزار و ۲۱۵ نفر دُز اول، ۵۸ میلیون و ۴۷۷ هزار و ۸۸۳ نفر دُز دوم و ۳۱ میلیون و ۱۹۹ هزار و ۶۰۶ نفر، دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده اند.

مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۵۴ میلیون و ۷۵۶ هزار و ۷۰۴ دُز رسید.

در شبانه روز گذشته ۹ هزار و ۲۰۹ دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

***

تحلیل افروغ از ریشه‌های اعتراضات اخیر

عماد افروغ، جامعه‌شناس و مدرس دانشگاه در گفتگویی با ایرنا به تحلیل اعتراضات اخیر پرداخته که بخش‌هایی از آن را می‌خوانید:

«جامعه ما آبستن انواع ناآرامی، به دلیل انواع مشکلات از تورم و بیکاری تا عدم توزیع عادلانه و برابر مواهب سیاسی اقتصادی و فرهنگی است. بنابراین فوت خانم مهسا امینی تنها یک جرقه بود برای این که خشم‌های فروخفته یک بار دیگر خود را نشان دهد...

تاسف اینجاست که تذکرات داده شد و نقدهای زیادی به شیوه برخورد گشت ارشاد مطرح شد و بسیاری از جمله خود من چندین بار در این باره هشدار دادیم، اما متاسفانه گوش شنوایی نبود...

رابطه متقابلی بین شیوه حکمرانی و نحوه اعتراض هست. از آن شیوه حکمرانی، این نحوه اعتراض هم در می‌آید. ممکن است بگوییم چرا به جای اعتراض مسالمت آمیز، آتش می‌زنند، چرا خواسته‌ها را آرام تر مطرح نمی کنند؟ مگر شما به خواسته‌های آرام آنها جواب داده‌اید که چنین انتظاری دارید؟...

می‌توان گفت قاطبه معترضان نوجوان و جوان هستند و احساس می‌کنم نوعی انقطاع نسلی هم برای آنها اتفاق افتاده است و ارتباط و اتصال کافی با نسل گذشته ندارند. دلیل آن هم نحوه تربیت و آموزش و پرورش ماست که سبب شده این نسل احساس رهاشدگی کنند. من نگران این هستم که اگر این شورش‌ها رهبری نداشته باشد، تبعات بدی دارد. اگر رهبری داشت، بیانیه‌ای می‌داد و درخواست‌ها و ایدئولوژی آن مشخص بود. اما این یک شورش کور و بدون رهبر است و این خطر را دارد که می‌تواند به جنگ‌های فرقه‌ای درونی بپیوندد. حتی اگر بتوان اینها را آرام کرد، شاید در مسایل دیگر سر باز کند...

وقتی کسی شیشه بشکند و ساختمان خراب کند، قوه قهریه نظام هم می‌خواهد آن را کنترل کند و این طبیعی است، اما باید به عقب برگشت و مساله را دید و حتی در این شرایط حاد هم پیشنهاد من این است که نیروهای امنیتی سعی کنند بیشتر مدارا کنند. زیرا رفتار معترضان هیجانی است و مدارا سبب تعدیل آن می‌شود...

نظام باید برخورد به موقع و دست کم عذرخواهی می‌کرد، اما همه چیز را موکول به پاسخ فلان کمیته و کمیسیون و دستور مقامات کردند. این می‌شود نوشدارو بعد از مرگ سهراب. باید می‌فهمیدید قطع نظر از هر پاسخی که از کمیته‌ها بیرون بیاید، شما مقصرید. چون اگر به این خانم ایست نمی دادند و او را سوار ون نمی کردند، این اتفاق رخ نمی داد. حداقل قضیه این است که همان ایست دادن سبب شوک روحی و روانی شده است. مسوول این شوک روحی کیست؟ بابت همین عذرخواهی می‌کردید.

اما مساله به این روشنی را نمی دانند، چون آسیب شناسی، جامعه شناسی و روانشناسی اجتماعی را نمی دانند. حتی اگر سابقه جراحی داشته، چرا در شرایط دیگر این اتفاق نیفتاده است؟ در فیلم پخش شده هم معلوم است برخورد فرد تذکردهنده خوب نیست. مسئولیت این حادثه براساس رابطه قدرت- مسئولیت برعهده حاکمیت است و اگر به موقع عذرخواهی می‌کرد، این اتفاق نمی افتاد. اما چه باید کرد؟ در کوتاه مدت باید حتما درباره گشت ارشاد تجدید نظر شود و نگران این هم نباشند که این کار لطمه به عزت و اقتدار حکومت می‌زند...

این رشد یک نظام را نشان می‌دهد که متوجه شرایط سیال و متغیر زمان و مکان هست. نظامی که قفل کند و روی خوشی به تغییر نشان ندهد، دیر یا زود در سراشیب قرار می‌گیرد. از این رو معتقدم حداقل قضیه این است که حتما در گشت ارشاد تجدید نظر صورت گیرد. امیدوارم این تجدید نظر انجام شود.»

***

رئیسی با ادامه فیلترینگ اینستاگرام موافقت می‌کند؟

خبرآنلاین درباره احتمال ادامه فیلترینگ اینستاگرام نوشت: «اگرچه طرفداران طرح صیانت چون روح الله مومن نسب و تعدادی دیگر از چهره های تندروی دیگر بر ضرورت تداوم این تصمیمات تاکید کرده اند اما آیا این تصمیم قرار است تداوم داشته باشد؟ آخرین گفت و گوی سید ابراهیم رئیسی با شبکه ای آمریکایی در تهران نشان می دهد او همچنان بر وعده انتخاباتی اش پایبند است. او در پاسخ به سئوال فعالیتش در شبکه های اجتماعی گفت:«ما همواره تاکید کردیم فضای مجازی و شبکه های اجتماعی بسیار مهم است و بسیاری از مسائل زندگی روزمره مردم در این فضا دارد شکل می گیرد . از ارتباط تا کسب درآمد.»
 
این جمله را در کنار گفته های اخیر او درباره کیفیت اینترنت و صحبت هایش در مناظره های انتخاباتی که صراحتا به دو میلیون فالوئر صفحه اینستاگرامش اشاره کرد و با تاکید بر اینکه بسیاری از مردم با این شبکه اجتماعی کسب درآمد می کنند ، نشان می دهد او همچنان اعتقادی بر فیلترینگ این شبکه ها ندارد و در جایگاه بالاترین مقام اجرایی کشور در راس دولت به عنوان رئیس شورای عالی فضای مجازی و رئیس شوراهای عالی دیگر مرتبط با مسئله ، زیر بار چنین تصمیم نرود.»

***

بیانیه آیت‌الله نوری همدانی درباره اعتراضات اخیر

​آیت‌الله العظمی نوری همدانی از مراجع تقلید درباره حوادث اخیر بیانیه‌ای به شرح زیر صادر کرد: «بار دیگر افرادی معدود با سوء استفاده از احساسات پاك عده ای از مردم ایران اسلامی به ساحت مقدس قرآن كریم و اهلبیت (علیهم السلام) و اماکن مقدس اهانت نمودند و این امر موجب تأثر و تأسف گردید.

دشمنان بدانند مردم شریف ایران اسلامی همیشه مدافع اصل نظام و انقلاب بوده و هستند و نسبت به مقدسات خود حساسیت دارند، لذا وضع اینگونه از افراد از صف مردم جداست و هیچ گاه مردم خواهان تخریب بیت المال و اهانت به مقدسات و ایجاد ناامنی نیستند.

بر مسئولان لازم است كه به خواسته های مردم گوش دهند و مشكلات آنها را حل نمایند و نسبت به حقوق آنان حساس باشند. مسئولین باید توجه داشته باشند كه حضرت امیر(علیه السلام) فرمودند: ستون دین همین مردم هستند و این مردم بودند كه در راه انقلاب از جان و مال خود گذشتند و همچنان پای آرمان امام و انقلاب نیز ایستاده اند، لذا هر گونه اهانت به مقدسات و تعرض به حقوق مردم عزیز و بیت المال محكوم است.»

***

انتقاد خبرگزاری اصولگرا از احمدی‌نژاد

فارس نوشت: «محمود احمدی‌نژاد اخیرا با انتشار یک فایل تصویری درباره حجاب و اغتشاشات اخیر گفته: «چه کسی شما را مأمور کرده کنترل کنید؟ این یعنی محدود کردن آزادی مردم. این غلط است و فساد از اینجاست و چقدر فجایع در این کنترل اتفاق می­ افتد. حالا چه کسی گفته شما کنترل کنید؟ چه کسی گفته شما صالح به کنترل هستید؟ چه کسی گفته کنترل شما مفید است؟ چه کسی گفته در کنترلهای شما فسادهای عجیب و غریب اتفاق نمی­ افتد؟ خود شما را چه کسی می­ خواهد کنترل کند؟»

مواضع چندسال اخیر احمدی‌نژاد نشان می‌دهد این فرد برای سرتیتر شدن در رسانه‌ها حاضر است هر موضع غلطی را دست‌آویز قرار دهد تا مورد توجه قرار بگیرد. معمولا شیوه احمدی‌نژاد هم این است که برای دیده شدن ناچار می‌شود پازل ضدانقلاب را تکمیل کند تا رسانه‌های ضدانقلاب او و سخنانش را پوشش دهند.

اما این بار آنچه مورد تعجب است موضع‌گیری دیرهنگام او درباره مسئله فوت مهسا امینی و آنچه در روزهای اخیر اتفاق افتاد بود. برخی بر این باورند رفتار احمدی‌نژاد در این موضوع شبیه رفتار مهران مدیری بود. مدیری صبر کرد تا دست‌مزد 30 میلیارد تومانی خود را از صداوسیما دریافت کند و فردای واریز این مبلغ اعلام کرد راضی نیست یک فریم از برنامه دورهمی از صداوسیما پخش شود. اکنون احمدی‌نژاد هم پس از آنکه حکم عضویت او در مجمع تشخیص مصلحت نظام صادر شده است چنین مواضعی را اتخاذ می‌کند.»

***

دور جدید عملیات سپاه علیه مواضع گروهک‌های تروریستی در اقلیم شمال عراق

به گزارش ایسنا، دور جدید عملیات توپخانه‌ای و پهپادی سپاه پاسداران علیه مواضع گروهک‌های تروریستی و ضد ایرانی کومله و دموکرات در اقلیم شمال عراق آغاز شد.

شنبه هفته جاری نیز نیروی زمینی سپاه  طی اطلاعیه‌ای از آغاز عملیات انهدام مواضع و محل استقرار گروهک های تروریستی و ضد ایرانی در اقلیم شمال عراق خبر داده بود.

***

ارائه گزارش نهایی علت فوت «مهسا امینی» به مجلس ظرف سه هفته آینده

محمدحسن آصفری نایب رئیس کمیسیون امورداخلی کشور و شوراهای مجلس در گفت‌وگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت پیگیری ابعاد فوت مهسا امینی در کمیته حقیقت یاب مجلس، بیان کرد: پس از ماموریت رئیس مجلس شورای اسلامی به کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها به منظور پیگیری دقیق ابعاد این پرونده، تاکنون دو جلسه با مسئولان نیروی انتظامی، پزشکی قانونی، سازمان اورژانس و دیگر مسئولان برگزار و گزارش های مقدماتی از دستگاه های مربوطه اخذ شده است.

وی در ادامه با بیان اینکه همچنین فیلم های موجود نیز مورد بازنگری قرار گرفت، تصریح کرد: اکنون ما منتظر اعلام گزارش نهایی و رسمی پزشکی قانونی هستیم. آنچه که پزشکی قانونی به ما اعلام کرد ظرف دو الی سه هفته آینده گزارش نهایی را به مجلس ارائه خواهد کرد.

وی ادامه داد: کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها از ابتدا این موضوع را دنبال کرده و پس از روشن شدن ابعاد دقیق پرونده گزارش نهایی را به صحن مجلس و استحضار عموم مردم خواهد رساند.

***

واکنش سخنگوی هیئت رئیسه مجلس به ادعای هک‌شدن سایت مجلس

به گزارش تسنیم، سیدنظام‌الدین موسوی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در مطلبی در صفحه توییتر خود، ضمن تکذیب خبر شبکه ایران اینترنشنال درباره هک‌شدن سایت مجلس، نوشت:«هک شدن حتی یکی از وبسایت‌های رسمی مجلس شورای اسلامی کذب محض است.

علاوه بر دسترسی خبرنگاران، فایل اسامی و شماره تلفن نمایندگان نیز از دو سال پیش در رسانه‌ها منتشر شده و این فایل برای ارتباط با نمایندگان و پیگیری مطالبات صنفی در بسیاری از گروه‌ها و شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.»

گفتنی است شبکه ایران اینترنشنال در صفحه توییتر خود این ادعا را مطرح کرد که « گروه هکری آنانیموس از هک کردن وبسایت مجلس جمهوری اسلامی خبر داد.»

مرکز ملی فضای مجازی ادعاهای انانیموس را تکذیب کرد

مرکز ملی فضای مجازی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: اخیرا گروه انانیموس مدعی شده که برخی از سایت های مراکز دولتی از جمله مجلس شورای اسلامی، وزارت امور اقتصاد و دارایی، وزارت نفت و اپراتور همراه اول را مورد حمله سایبری قرار داده است که پس از بررسی های کارشناسی به عمل آمده، به اطلاع هموطنان عزیز می رساند این اخبار صحت نداشته و قویا تکذیب می شود.

***

واکنش کنعانی به ادعاهای کشورهای غربی درباره اعتراضات اخیر

به گزارش مهر، ناصر کنعانی سخنگوی دستگاه دیپلماسی در حساب کاربری خود در اینستاگرام، نوشت: رویکرد دشمنان در مقابل جمهوری اسلامی و ملت ایران، همواره توأم با نفاق و معیارهای دوگانه بوده است.

وی تاکید کرد: در اغتشاشات اخیر، رهبران سیاسی آمریکا و بعضاً اروپا، رسانه‌های آنان و نیز رسانه‌های فارسی معاند مورد حمایت غرب، از یک رخدادِ غم انگیزِ در حال بررسی، سوءاستفاده کردند و با شعار حمایت از حقوق ملت ایران، در حمایت از اغتشاشگران و برهم زنندگان امنیت ملت سنگ تمام گذاشتند، اما حضور میلیون‌ها نفر از ملت در خیابان‌ها و میادین کشور در حمایت از نظام و کشورشان و مخالفت قاطع با آشوب و اغتشاش را نادیده گرفتند و یا کوچک شمردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: بی شک جنگِ شناختی و ترکیبی دشمنان علیه ملت ایران، این بار نیز در کنار صدها پرونده شکست‌های مفتضحانه آنان در تاریخ ثبت خواهد شد.

کنعانی در پایان مطلب خود آورده است: مدعیان دفاع از حقوق ملت ایران، بهتر است شعارهای دروغین و نخ نمای خود را کنار گذاشته و به چند دهه تحریم‌های ظالمانه و ضدبشری علیه ملت ایران پایان دهند.

***

مرندی: ایران پیش از امضای توافق تضمین می‌خواهد

به گزارش ایسنا به نقل از  شبکه المیادین، محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره‌کننده ایران در مذاکرات وین در گفت‌وگو با این شبکه گفت که ایران از قدرت‌های غربی می‌خواهد پیش از آن که توافق هسته‌ای را امضا کند، برای انجام شدن این توافق تضمین‌هایی بدهند.

مرندی گفت: آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها در موقعیت بسیار دشواری قرار دارند که به آن‌ها اجازه نمی‌دهد فشار بر ایران را افزایش دهند.

او با اشاره به پیامدهای تحریم‌های اروپا علیه روسیه در پی جنگ اوکراین که منجر به بروز بحران انرژی در اروپا شد، گفت که گاز در این برهه اهمیت زیادی دارد و آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها این موضوع را می‌دانند.

مشاور تیم مذاکره‌کننده ایران مدیر آژانس بین‌المللی اتمی را  مطیع در قبال سیاست‌های آمریکا دانست و گفت که او هر کاری واشنگتن دیکته کند را انجام می‌دهد.

مرندی درباره همکاری‌های ایران و آژانس گفت: ایران آماده است با آژانس همکاری کند و می‌داند سوالات اخیر آن جدی نبوده‌اند. آمریکایی‌ها از آژانس استفاده می‌کنند تا به ایران فشار بیاورند. آن‌ها می‌خواهند برخی بندهای مبهم را حفظ کنند تا توافق را دور بزنند.

چرا آمریکا می‌خواهد مذاکرات را معلق نگه دارد؟

امیرعلی ابوالفتح، تحلیلگر مسائل بین الملل با بیان اینکه «آمریکا قصد ندارد به برجام 2015 بازگردد» به فردا گفت: «واقعیت این است که بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان یک مسئله مشترک است؛ آنکه برجام 2015 منافع آمریکا را تأمین نمی‌کند».

او ادامه داد: «آمریکا در پی برجام دو و سه است و هم جمهوری‌خواهان و هم دموکرات‌ها می‌خواهند علاوه بر موضوع هسته‌ای درباره مسائل دیگری هم با ایران وارد گفت‌وگو شوند و در نهایت به زعم خود ایران را یک کشور دردسر تبدیل کنند.

جمهوری‌خواهان می‌گویند باید برجام یک، دو، سه یک‌جا حل شود یعنی یک بار با ایران مذاکره کنیم و همه مسائل را جمع‌وجور کنیم اما دموکرات‌ها می‌گویند باید گام به گام پیش رفت اما همه آنها هم قائل هستند که باید فراتر از موضوع هسته‌ای با ایران حرف زد و هم در موضوع هسته‌ای نباید به همان برجام 2015 بازگشت؛ در مقابل ایران می‌گویند برجام 2015 نه یک کلمه بیش و نه یک کلمه کم و هر دو کشور هم بر موضع خود پافشاری می‌کنند و در این شرایط می‌توان گفت فاصله زیادی میان آنچه ایران و آمریکا از یکدیگر می‌خواهند وجود دارد».

این تحلیلگر مسائل سیاسی همچنین بیان کرد: «به نظرم برجام به نتیجه نمی‌رسد اما مرگ مذاکرات هم اعلام نمی‌شود و این حالت بلاتکلیفی همین‌طور باقی می‌ماند. آمریکا نمی‌خواهد به توافق 2015 بازگردد و از این سو هم توافق جدیدی پذیرفته نمی‌شود؛ بنابراین آمریکا می‌خواهد مذاکرات همین‌طور معلق بماند به این امید که شاید روزی اتفاقی رخ دهد تا گره باز شود.

آمریکا مرگ مذاکرات را اعلام نمی‌کند زیرا اگر اعلام کند به نوعی با گفتمان خودشان گفته‌اند که ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای می‌رود که در این صورت باید با ایران وارد جنگ شود زیرا قول داده‌اند اجازه ندهند ایران به این سمت برود و خب مشخص است که آمریکا به هیچ‌وجه قصد ورود به جنگ با ایران را ندارد؛ پس تنها راه باقی‌مانده معلق نگاه‌داشتن مذاکرات می‌ماند».