درآمد اتفاقي مطابق ماده 119 قانون ماليات‌هاي مستقيم ، درآمد نقدي و غيرنقدي كه شخص حقيقي يا حقوقي به صورت بلاعوض و يا از طريق معاملات محاباتي و يا به عنوان جايزه يا هر عنوان ديگر از اين قبيل تحصيل مي‌نمايد، مشمول ماليات اتفاقي مي باشد.

همچنين مطابق بند 10 بخشنامه شماره 505/96/200 مورخ 24/2/1396 درخصوص نحوه بررسي و رسيدگي به تراكنش‌هاي بانكي مشكوك، چنانچه براساس اظهارات صريح و مكتوب مؤدي، در قبال وجوه واريزي به حساب‌هاي بانكي وي، ما به ازايي اعم از كالا يا خدمات توسط مؤدي ارائه نشده و يا در آينده ارائه نشود، و يا وجوه واريزي ناشي از معاملات محاباتي بوده و يا براساس اسناد و مدارك به دست آمده و تحقيقات صورت گرفته، منشأ وجوه واريزي مشخص نشود، اين امر مؤيد وجود درآمد اتفاقي است و حسب مقررات فصل ششم از باب سوم قانون ماليات‌هاي مستقيم مشمول ماليات خواهد بود.
براساس اين تعاريف چند نكته را به وزارت اقتصاد ودارايي به‌ويژه معاونت خزانه‌داري و معاونت مالياتي و همچنين رئيس سازمان برنامه و بودجه يادآور مي‌شوم :
1- در چهاردهمين حراج تهران در 21 مرداد 1400 بيش از 42 ميليارد تومان و در پانزدهمين حراج تهران در تاريخ 24 دي ماه 1400 بيش از 158 ميليارد تومان فروش آثار به‌اصطلاح هنري بوده و اين مبالغ نجومي به عنوان درآمد اتفاقي براي صاحبان اثر، درآمد ايجاد كرده است احتمال پولشويي در اين حراج را كارشناسان از نظر دور نداشته‌اند اما اگر چتر مالياتي دولت را بر اين حراجي‌ها درست ببينيم، بايد ماليات اتفاقي هم به عنوان پيش‌بيني درآمد در سال 1400ديده مي‌شد. حال آنكه با چنين سابقه‌اي در بودجه 1401 ماليات اتفاقي در رديف 110302 فقط 25 ميليارد تومان است!!
2- روزانه دهها ميليارد تومان تراكنش مالي مشكوك در بانك‌ها صورت مي‌گيرد كه مي تواند مشمول «درآمد اتفاقي» و نيز «ماليات اتفاقي» قرار گيرد. اما چتر مالياتي دولت هيچ نظارت و كنترل متمركزي روي «تراكنش‌هاي بانکی مشكوك» ندارد.
3- در تمام جهان نسبت بين توليد ناخالص ملي و ماليات در پيشرفته‌ترين كشورها 45 درصد ، در كشورهاي درحال توسعه 35 درصد و در برخي كشورهاي كمتر توسعه يافته بين 20تا 25 درصد است. در ايران اين رقم به 8 درصد هم نمي‌رسد. وظيفه دولت در كاهش فاصله طبقاتي با اخذ ماليات حقه بر ثروتمندان به‌ويژه در حوزه درآمدهاي اتفاقي تقريبا تعطيل است و معاونت خزانه‌داري‌كل و معاونت امور مالياتي وزارت اقتصاد و دارايي و نيز سازمان برنامه و بودجه بايد قدري به وظيفه حكمراني و جايگاه خود در اين حوزه فكر كنند.
4- طي 8 ماه اخير در تهران قيمت ملك 10 برابر شده است. قيمت زمين و ملك هر ساله يك رشد نسبتا معقول نسبت به تورم داشته اما رشد 10برابري آن خبر از يك توطئه مي‌دهد كه از حوصله تحليل اقتصادي بيرون است و بايد علل آن‌را در حوزه امنيت ملي با داده‌هايي از معاملات بزرگي كه ابتدا در مناطق 1 و 2 و 3 و تسري آن به مناطق ديگر تهران و حتي سراسر كشور مي رسد ، جستجو كرد. اين توطئه از پيش طراحي شده ركود و گراني مسكن را دامن زده است.
كاري به اين نداريم كه توطئه بوده يا نبوده ، اين به عهده نهادهاي نظارتي و امنيتي مربوط است. اما صاحبان درآمد اتفاقي نجومي كه چندين نسل آینده خود را با اين درآمدها مي‌توانند تأمين كنند، آيا نبايد مشمول ماليات اتفاقي شوند؟
بنده از رئيس جمهور محترم و جناب آقاي مخبر مي‌خواهم يك بار ديگر به رديف درآمدي 110302 جدول شماره 5 بودجه 1401 نگاه كنند و ببينند آیا پيش‌بيني 25 ميليارد توماني براي اين رديف درخصوص ماليات‌ها اتفاقی معقول است؟!
اگر معقول نيست قدري تمرکز دولت از روي حقوق‌بگيران ثابت و كسبه جزء بازار را كم كنند و فشار دولت را روي گرفتن ماليات از ثروتمندان به‌ويژه صاحبان درآمد اتفاقي ببرند.
5- دیوان محاسبات کشور خوشبختانه تفریغ بودجه 1400 را زودتر از موعد مقرر به مجلس داده است.باید دید در تفریغ مالیات ها بویژه مالیات اتفاقی، با توجه به نکات بالا چه تصویری از اعداد و ارقام منابع عمومی دولت ارائه می دهد.